Ασπρόπυργος: Ξήλωσαν 3 χιλιόμετρα παράνομα καλώδια – 9 συλλήψεις για ρευματοκλοπή-μαμούθ

May 16, 2026

Ασπρόπυργος: Ξήλωσαν 3 χιλιόμετρα παράνομα καλώδια – 9 συλλήψεις για ρευματοκλοπή-μαμούθ


Διαφ.

Σε μια συντονισμένη και δυναμική παρέμβαση προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία το πρωί της Πέμπτης, 14 Μαΐου 2026, βάζοντας στο στόχαστρο την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα σε οικισμούς του Ασπροπύργου.

Η επιχείρηση, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, είχε ως στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και την πάταξη της ανεξέλεγκτης ρευματοκλοπής που μαστίζει την περιοχή.

Πάνοπλη «έφοδος» και σαρωτικοί έλεγχοι
Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν καθολική, καθώς στην επιχείρηση συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Ο.Π.Κ.Ε., της Ο.Π.ΔΙ., της Δίωξης Εγκλημάτων Δυτικής Αττικής, καθώς και κλιμάκια της Τροχαίας.

Την ομάδα συνέδραμε και αστυνομικός σκύλος, ερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή τους οικισμούς για τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών κατέστησε σαφές ότι η ανοχή σε φαινόμενα ανομίας στην περιοχή είναι πλέον μηδενική.

Διαφ.


«Μπλακ Άουτ» στην παρανομία: 3.124 μέτρα παράνομων καλωδίων στο φως

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της επιχείρησης αφορά την έκταση της ρευματοκλοπής. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, συνοδευόμενο από τις αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησε στην αποξήλωση παράνομων καλωδίων συνολικού μήκους 3.124 μέτρων. Πρόκειται για ένα δίκτυο-μαμούθ που είχε στηθεί για τη δωρεάν ηλεκτροδότηση παραπηγμάτων και οικιών, εις βάρος του δημόσιου δικτύου.

Διαφ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές προχώρησαν σε 9 συλλήψεις, με τους δράστες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας δικογραφίες για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφ.

ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ σε επιχείρηση-σκούπα: Ξηλώθηκαν 8 χιλιόμετρα καλωδίων ρευματοκλοπής στα Μέγαρα
Η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. διεμήνυσε πως τέτοιου είδους ειδικές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη τη Δυτική Αττική.

Μηδενική ανοχή στη ρευματοκλοπή: Το αυστηρό πλαίσιο που στέλνει τους παραβάτες στη δικαιοσύνη
Στην Ελλάδα, η ρευματοκλοπή δεν αποτελεί πλέον μια απλή παράβαση των κανονισμών παροχής ενέργειας, αλλά ένα ιδιώνυμο αδίκημα που επιφέρει αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί σημαντικά, καθώς το φαινόμενο προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στον ΔΕΔΔΗΕ και επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.

Η ρευματοκλοπή διώκεται ποινικά ως κλοπή (άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα). Ανάλογα με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που αφαιρέθηκε, οι ποινές ξεκινούν από φυλάκιση λίγων μηνών και μπορεί να φτάσουν έως και τα 5 έτη σε περιπτώσεις μεγάλης αξίας ή κατ’ επάγγελμα τέλεσης. Σε περιπτώσεις όπου η ρευματοκλοπή γίνεται από οργανωμένες ομάδες ή σε βιομηχανική κλίμακα, οι δράστες έρχονται αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις.

Οικονομικές συνέπειες
Μόλις εντοπιστεί η παρέμβαση στον μετρητή, οι συνέπειες είναι ακαριαίες:

Αναδρομική χρέωση: Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει την αξία της ενέργειας που δεν καταγράφηκε, χρησιμοποιώντας αυξημένες τιμές «τιμωρητικού» χαρακτήρα.

Πρόστιμα και τέλη: Επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο για την παράνομη σύνδεση, ενώ ο παραβάτης χρεώνεται και με το κόστος αντικατάστασης του μετρητή.

Διακοπή ηλεκτροδότησης: Η παροχή διακόπτεται άμεσα και δεν αποκαθίσταται μέχρι να εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών και των προστίμων.

Διοικητικές κυρώσεις
Επιπλέον, οι παραβάτες εισέρχονται σε ειδικές λίστες «υψηλού κινδύνου», γεγονός που καθιστά αδύνατη την αλλαγή παρόχου ή τη μεταφορά της παροχής σε άλλο όνομα μέχρι την πλήρη τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Η αυστηρότητα του πλαισίου έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι το ρίσκο της ρευματοκλοπής υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο πρόσκαιρο οικονομικό όφελος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: