
Απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 23/3 – «Παραλύουν» όλη τη χώρα
Σε επ’ αόριστον «λουκέτο» στα καύσιμα προχωρούν τα βενζινάδικα με αντιδράσεις για το πλαφόν στο κέρδος και τις τιμές
Σε επ’ αόριστον απεργία και κινητοποιήσεις προχωρούν από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου οι πρατηριούχοι καυσίμων, αντιδρώντας στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους, με αιχμή τις Κυκλάδες.
Απεργία διαρκείας, οργή των πρατηριούχων
Οι βενζινοπώλες του νομού Κυκλάδων ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ζητώντας την άμεση κατάργηση του πλαφόν ή την επαναφορά του σε επίπεδα που να επιτρέπουν την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Αντ’ αυτού, προτείνουν ως λύση για την προστασία του καταναλωτή τη μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Στην ανακοίνωσή τους, οι πρατηριούχοι εξαπολύουν βέλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας «η πρακτική της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν κερδοφορίας 0,967 λεπτά το λίτρο + ΦΠΑ στους πρατηριούχους, οι οποίοι είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, είναι καταστροφική για τον κλάδο και αποδεδειγμένα δεν ωφελεί και τον καταναλωτή».
Ράλι κάνει η βενζίνη στα νησιά: Πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη
Τα στοιχεία που παραθέτουν οι επαγγελματίες για τις Κυκλάδες προκαλούν ίλιγγο. Ενώ προ πολέμου η απλή αμόλυβδη κυμαινόταν στα 1,95 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,76 ευρώ, δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του πλαφόν οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα 2,07 ευρώ και 2,03 ευρώ αντίστοιχα, με σαφείς αυξητικές τάσεις.
Η είδηση της ημέρας
ΕΚΤΑΚΤΟ: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου – Δυστυχώς…
Η ιδιαιτερότητα των νησιών, με το υψηλό μεταφορικό κόστος και τη μειωμένη αγοραστική κίνηση του χειμώνα, καθιστά την επιβίωση των πρατηρίων αδύνατη. «Κανένας πρατηριούχος στις Κυκλάδες δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτή την κερδοφορία», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, πολλά πρατήρια θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο.
Oι πρατηριούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Συλλόγου Πρατηριούχων Κυκλάδων, με στόχο τη θωράκιση των συμφερόντων τους και τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας. Καλούν τους κατοίκους των νησιών σε συμπαράσταση, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους αφορά την ίδια την ύπαρξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Έκτακτο: Μόλις ανακοινώθηκε απεργία – «Παραλύουν» όλα
Στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (ΠΟΕ-ΔΟΥ), δηλώνει ότι βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ και στηρίζει την κλαδική απεργία για τους εργαζόμενους στις φορολογικές και κτηματικές υπηρεσίες την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2026, με βασική διεκδίκηση τις αυξήσεις στους μισθούς, ενώ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) πως: «Οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν κάθε λόγο να απεργούν επειδή και εκείνοι βιώνουν την ίδια δραματική κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τον μισθό να μη φτάνει για να βγει ο μήνας.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της ΑΑΔΕ το 2016, οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. έχουν δεχτεί μεγάλη επίθεση στα δικαιώματά τους: Επικρατούν συνθήκες μισθολογικής καθήλωσης καθώς και κατακερματισμού των αποδοχών, ενώ οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η είδηση της ημέρας
Τα πιο λαχταριστά κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ – Σαν της μαμάς!
Στις φορολογικές υπηρεσίες υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, άπιαστη στοχοθεσία και συνεχής επίκληση στο λεγόμενο “διευθυντικό δικαίωμα”, ενώ η δημιουργία κεντρικοποιημένων υπηρεσιών τύπου ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ, ΕΛΚΕ κλπ σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους υπαλλήλους (π.χ. διάνυση τεράστιων αποστάσεων από και προς τον τόπο εργασίας), όσο και στους πολίτες».
Πηγή