
Μεταναστευτικό: Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα «παράθυρο» καλοκαιρίας για να έρθουν στην Κρήτη
Η σχετική ύφεση που καταγράφεται στις θάλασσες της Κρήτης τους πρώτους μήνες του 2026 δεν φαίνεται να είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκαιρη ανάπαυλα πριν από ένα νέο, μαζικό κύμα αφίξεων. Πίσω από τους αριθμούς και τις εξαγγελίες για νέες δομές φιλοξενίας κρύβεται μια πραγματικότητα πολύ πιο σκληρή και ανησυχητική.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, περιέγραψε στο newshub.gr μια εικόνα που προκαλεί έντονο προβληματισμό: χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε αποθήκες και πρόχειρους χώρους στα παράλια της Λιβύης, περιμένοντας απλώς ένα «παράθυρο» καλού καιρού για να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς το νησί.
Το ανησυχητικό άλμα των ροών
Τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν το μέγεθος της πίεσης. Από το 2024 έως το 2025 οι αφίξεις τετραπλασιάστηκαν, εκτινασσόμενες από 5.100 σε περίπου 20.000 άτομα. Ο κ. Σφακιανάκης επισημαίνει μια κρίσιμη παράμετρο: το Λιβυκό Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με το Ανατολικό Αιγαίο.
Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, δεν υπάρχουν μηχανισμοί αποτροπής αντίστοιχοι με εκείνους της ελληνοτουρκικής μεθορίου και οι καιρικές συνθήκες καθιστούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εξαιρετικά δύσκολες. Με τα σημερινά μέσα, η αποτελεσματική φύλαξη της περιοχής μοιάζει σχεδόν ανέφικτη.
Δομές χωρίς προσωπικό δεν αποτελούν λύση
Η συζήτηση για δημιουργία χώρων ταυτοποίησης σε Χανιά και Ηράκλειο ή ακόμη και για κλειστή δομή εντός του 2026, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους λιμενικούς. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, οι υποδομές από μόνες τους δεν αρκούν αν δεν συνοδευτούν από ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.
Τα στελέχη του Λιμενικού στην Κρήτη έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, καλούμενα να διαχειριστούν τα πάντα: από διασώσεις μεσοπέλαγα και μεταφορές, μέχρι καταγραφή, φύλαξη και διοικητικές διαδικασίες.
Επιπτώσεις στην καθημερινή αστυνόμευση
Η υπερφόρτωση αυτή έχει άμεσες συνέπειες και στην καθημερινότητα. Έλεγχοι, τουριστική κίνηση και εξυπηρέτηση πολιτών περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων απορροφάται από το μεταναστευτικό.
Ο κ. Σφακιανάκης προειδοποιεί ότι, όσο ο καιρός θα βελτιώνεται, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος νέας μαζικής πίεσης. Το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρο: απαιτούνται άμεσα μέτρα και ενισχύσεις τώρα, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η Κρήτη βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια κρίση για την οποία δεν θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης.
Πηγή