Κωνσταντινούπολη: Στη ΜΕΘ 26χρονη από δηλητηριασμένο καφέ σε καφετέρια

November 19, 2025

Κωνσταντινούπολη: Στη ΜΕΘ 26χρονη από δηλητηριασμένο καφέ σε καφετέρια


Διαφ.

Καφές με βιομηχανικό υγρό πιάτων – Νέο περιστατικό επικίνδυνης αμέλειας σε χώρο εστίασης

Διαφ.

Μια 26χρονη μηχανικός, κατέληξε διασωληνωμένη στη ΜΕΘ ύστερα από κατανάλωση τουρκικού καφέ σε καφέ στο Μπέιογλου κεντρική τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet. Η Ayben Özçilingir Turtura υπέστη σοβαρά εγκαύματα στον λαιμό, στον οισοφάγο, στην τραχεία, στο στομάχι και στους πνεύμονες. Οι γιατροί εκτίμησαν ότι εκτέθηκε σε καυστική ουσία, συγκεκριμένα υδροξείδιο του νατρίου.

Διαφ.

Η έρευνα της Αστυνομίας διαπίστωσε ότι ο 52χρονος Ε.Ö., πατέρας των υπευθύνων της επιχείρησης, είχε γεμίσει μπουκάλια της κουζίνας με βιομηχανικό υγρό πιάτων. Ο 50χρονος εργαζόμενος, που ετοίμασε την παραγγελία, χρησιμοποίησε κατά λάθος αυτό το μπουκάλι για να φτιάξει τον καφέ. Το καφέ σφραγίστηκε από τη δημοτική αστυνομία και στους δύο ιδιοκτήτες επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και κατ’ οίκον περιορισμός.

Διαφ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου, όταν η Ayben Özçilingir Turtura πήγε στο καφέ με φίλη της και μετά την πρώτη γουλιά καφέ ένιωσε έντονη αδιαθεσία, τρέχοντας στην τουαλέτα. Λίγο αργότερα δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ένιωθε το στόμα και τη γλώσσα της να μουδιάζουν.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο και στη συνέχεια διακομίστηκε σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα με υποψία δηλητηρίασης από καυστική ουσία, όπου και διασωληνώθηκε.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης, Abdullah Emre Güner, είπε ότι η ασθενής πήγε πρώτη φορά στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Ταξίμ με οίδημα στη γλώσσα, δύσπνοια και πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς. Όταν δημιουργήθηκε υποψία κατάποσης καυστικής ουσίας, αποφασίστηκε μεταφορά για επείγουσα ενδοσκόπηση. Η ίδια και ο συνοδός της έφυγαν μόνοι τους πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και πήγαν στο Νοσοκομείο Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu. Εκεί έγινε ενδοσκόπηση, εντοπίστηκε έντονος ερεθισμός στο στομάχι και τον οισοφάγο και η γυναίκα διασωληνώθηκε λόγω οιδήματος στον αναπνευστικό σωλήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάστασή της βελτιώνεται σταδιακά και παραμένει σε παρακολούθηση στη ΜΕΘ. Η υπόθεση ανοίγει ξανά το θέμα της επικίνδυνης χρήσης βιομηχανικών υλικών σε χώρους εστίασης και των ελλείψεων σε έλεγχο και εκπαίδευση προσωπικού, ένα πρόβλημα που συχνά κρύβεται πίσω από την καθημερινή ρουτίνα της πόλης.

Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που σερβίρεται επικίνδυνο υγρό αντί για αλκοόλ, καφέ ή ακόμα και γάλα. Το 2024 στο Ηράκλειο της Κρήτης πέντε άνθρωποι –τρεις τουρίστες και δύο εργαζόμενοι ξενοδοχείου– κατέληξαν σε ΜΕΘ επειδή κατανάλωσαν καυστικό υγρό που σερβιρίστηκε ως ρακή. Η 29χρονη μπαργούμαν βρήκε ένα γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο και, υποθέτοντας ότι περιείχε αλκοόλ, κέρασε την παρέα δύο Βρετανών, ενός Γερμανού και δύο συναδέλφων της. Αμέσως εμφάνισαν συμπτώματα, μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο και μπήκαν σε ΜΕΘ. Το υγρό στάλθηκε για ανάλυση στο Χημείο του Κράτους. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου συνελήφθη και σχηματίστηκαν δικογραφίες για την μπαργούμαν και έναν ακόμη εργαζόμενο.

Λίγο καιρό πριν, στο κεντρικό Λονδίνο, μπάρμαν σέρβιρε κατά λάθος καυστική σόδα αντί για αλάτι σε σφηνάκια τεκίλας. Τέσσερις πελάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο και το μπαρ πλήρωσε πρόστιμο 139.000 ευρώ. Και στην Αλάσκα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, δώδεκα παιδιά και δύο ενήλικες ήπιαν στεγανωτικό δαπέδου αντί για γάλα σε κατασκήνωση δημοτικού σχολείου. Το υλικό βρισκόταν σε διάφανη σακούλα που έμοιαζε με σακούλα γάλακτος και μπήκε κατά λάθος στους δίσκους.

Αυτά τα περιστατικά δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ατυχία αλλά λάθος κουλτούρα λειτουργίας των επιχειρήσεων και όταν οι κανόνες ασφάλειας θεωρούνται περιττή λεπτομέρεια, η ζημιά αργά ή γρήγορα βρίσκει τον δρόμο της. Τα λάθη που οδηγούν στο σερβίρισμα χημικών αντί για καφέ, ποτό ή γάλα είναι σχεδόν πάντα συνδυασμός προχειρότητας, κακής οργάνωσης και μηδενικής εκπαίδευσης προσωπικού. Σε πολλές επιχειρήσεις τα καθαριστικά μεταγγίζονται σε μπουκάλια χωρίς σήμανση, συχνά ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο περιβάλλον όπου ο εργαζόμενος λειτουργεί «στα τυφλά».

Η αποθήκευση χημικών σε κουζίνες και μπαρ χωρίς ξεκάθαρο διαχωρισμό, η απουσία βασικών κανόνων υγιεινής και η λογική «το βάζω εδώ για να βολεύει» μετατρέπουν μια απλή ρουτίνα σε παγίδα. Προστίθεται και ο παράγοντας της βιασύνης: σε χώρους με πίεση χρόνου, ο εργαζόμενος δεν ελέγχει τι πιάνει, δεν διαβάζει ετικέτες, δεν ρωτά. Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα λαθών που κλείνει με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, όπου μια ουσία που προορίζεται για καθαρισμό μετατρέπεται σε καταστροφικό και μερικές φορές και δολοφονικό συστατικό ενός ροφήματος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: