
Δηλητηριασμένοι ξηροί καρποί στην Ελλάδα – Περιέχουν υδροκυάνιο – Δείτε φωτό και μάρκα
Και στην Ελλάδα ξηροί καρποί με υδροκυάνιο – Ειδοποίηση σε 14 χώρες για σοβαρό κίνδυνο
Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από ξηρούς καρπούς, που περιέχουν υψηλή ποσότητα υδροκυανίου. Το υδροκυάνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και μπορεί να έχει τη μορφή κυανογόνων γλυκοσιδίων, ακετόνης κυανοϋδρίνης και υδροκυανίου (HCN). Οι κυανογόνες γλυκοσίδες από μόνες τους είναι σχετικά μη τοξικές. Ωστόσο, μετατρέπονται σε τοξικό υδροκυάνιο στον εντερικό σωλήνα. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες.
Δείτε το ακατάλληλο προϊόν με γλυκά, αποξηραμένα κουκούτσια βερίκοκου:

Οι ξηροί καρποί εισάγονται από το Ουζμπεκιστάν σε 15 χώρες: Ελλάδα, Βρετανία, Ελβετία, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Κύπρο, Βέλγιο και Αυστρία. Πρόκειται για το προϊόν “γλυκά, αποξηραμένα κουκούτσια βερίκοκου” που τρώγονται ως ξηροί καρποί, και μοιάζουν με τα αμύγδαλα σε γεύση και εμφάνιση. Ωστόσο, περιέχουν φυσικά κυανογόνους γλυκοσίδες, κυρίως αμυγδαλίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει κυάνιο κατά την κατάποση. Πολλοί καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό το τρόφιμο επειδή πιστεύουν ότι η αμυγδαλίνη (γνωστή και ως «βιταμίνη Β17») έχει αντικαρκινική δράση. Αυτή η θεωρία έγινε ιδιαίτερα γνωστή τη δεκαετία του ’70 αλλά δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση.
Μικρές ποσότητες κυανίου μπορούν να αποβληθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η υψηλή έκθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (δηλ. δηλητηρίαση από κυάνιο). Πριν από ένα χρόνο τον Αύγουστο του 2024 μετά την κατάποση περίπου σαράντα πυρήνων βερίκοκου, καταναλωτής στη Γαλλία, εμφάνισε συγκεκριμένα συμπτώματα που “δεν αποκλείουν δηλητηρίαση από υδροκυάνιο και παραπέμφθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο. Το προϊόν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανάκλησης σε Μάλτα και Λουξεμβούργο είναι μάρκας “Naturkost” με γραμμωτό κώδικα 4780036230478 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν 31/03/2026.
Διεθνείς οργανισμοί υγεία (EFSA, WHO) έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και όρια ασφαλείας για τους πυρήνες βερίκοκου και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τριών μικρών πικρών πυρήνων βερίκοκου ή μισού μεγάλου πικρού πυρήνα θα υπερέβαινε τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αμυγδαλίνης και δυνητικά θα προκαλούσε δηλητηρίαση από κυάνιο. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας συμβουλεύει να μην τρώτε είτε πικρές είτε γλυκές ποικιλίες πυρήνα βερίκοκου λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης από κυάνιο και συμβουλεύει να περιοριστεί η κατανάλωση σε έναν έως δύο πυρήνες την ημέρα για έναν ενήλικα. Συμβουλεύουν επίσης να μην καταναλώνετε πικραμύγδαλο για τους ίδιους λόγους. Η δηλητηρίαση από κυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πυρετό, πονοκεφάλους, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, είναι θανατηφόρο.
Πηγή: cibum.gr
Πηγή