MYTILINEOS Smart Cities: Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου


Με μία μεγάλη γιορτή, παρουσία πλήθους καλεσμένων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της MYTILINEOS.


Διαφ.

Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι … «έξυπνες»!

Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη; Είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε.

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.»

Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», με την σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες

Βίβιαν Μπουζάλη - Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing

«Αυτή τη μέρα θέλαμε να τη γιορτάσουμε μαζί σας, με τους κατοίκους του Οικισμού και με τους συνεργάτες μας, ή με μέλλοντες συνεργάτες μας, με όλους εσάς τους προσκεκλημένους μας.

Μέρα γιορτής δεν είναι όμως μόνο επειδή καινοτομούμε σε αυτό το ιστορικό σημείο, αλλά κι επειδή η MYTILINEOS προσθέτει στη δραστηριότητά της ένα ακόμα αντικείμενο που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των συνεργειών τεσσάρων Τομέων Δραστηριότητάς της: την πλατφόρμα Smart Cities.

Κάναμε λοιπόν εργαστήριο καινοτομίας τον οικισμό μας, για να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά, ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

MYTILINEOS Smart Cities λοιπόν. Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη.

Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία.»

Γιάννης Καλαφατάς - Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια τις περισσότερες φορές.

Καθώς μιλάμε για πόλεις και μάλιστα «έξυπνες» πόλεις ας δούμε κάποια δεδομένα και νούμερα που αφορούν στις πόλεις.

Οι πόλεις λοιπόν καλύπτουν μόλις το 7% της επιφάνειας του πλανήτη που δεν είναι νερό αλλά στεγάζουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ευθύνονται για πάνω από το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης του πλανήτη καθώς και πάνω από 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στις μεγάλες πόλεις καταναλώνεται ετησίως περίπου 2,5 δις κυβικά νερό αλλά χάνονται λόγω διαρροών βλαβών και απωλειών δικτύου περίπου 500εκ κυβικά που αντιπροσωπεύουν το 21% της ετήσιας κατανάλωσης

Τέλος οι πόλεις παράγουν ετησίως περίπου 2 δις τόνους στερεών απορριμμάτων με τάση αύξησης περίπου στο διπλάσιο μέχρι το 2030.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις και δίνουν χρήσιμο υλικό για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που μπορούν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαθεσιμότητα τους καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων.

Αυτά καλούμαστε να διαχειριστούμε ως ανθρωπότητα, που μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε τα 8 δις ανθρώπους.

Γι' αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να έχουμε ποιότητα ζωής.»


Πηγή

Διαβάστε επίσης: